Mielipiteitä Suomesta

Talvisota ja Hemingway

En muista, milloin viimeksi olen kokenut yhtä voimakkaan tunne-elämyksen kuin juuri parhaillaan TV1:lla menossa olevaa Hemingway & Gellhorn elokuvaa katsoessani. Elokuva tarina viitekehyksineen on jo sinällään rikas, monipuolinen. Pääosissa näyttelevät Clive Owen ja Nicole Kidman jo pelkästään niminä paljastaa sen, että kyseessä ei voi olla ihan mikä tahansa Hollywood-tuotos. Elokuvan tekniset ratkaisut, joissa epookki nostetaan tyylikkäästi sille kuuluvaan arvoon, ovat aivan huikeita. Tarina kertoo nimensä mukaisesti Hemingwayn ja Gellhornin tarinan, mikä ei sinällään ole toki mikään yllätys. Mutta tapa, jolla se on tuotettu on sitäkin suurempi. Suurimpia ja myönteisimpiä yllätyksiä, mitä olen kokenut elokuvien parissa pitkään, pitkään aikaan.

Ja se kaikista voimakkain tunne-elämys oli elokuvan siinä kohdassa, kun Nicole Kidman meni sotakirjeenvaihtajana Helsinkiin raportoimaan sodanuhasta Suomessa ja sen myötä sitten Talvisodan synnystä. Jakso ei ole pitkä, mutta on aivan takuulla puhuttelevin ja konkreettisin Talvisotaa koskeva elokuvallinen teko Hollywoodin suunnalta. Tuossa Talvisotaa käsittelevässä osuudessa on kohtaus, jossa Kidman seisoo keskellä epookki-Helsinkiä lentopommituksen jälkeen "Pääsy kielletty" -kyltin alla ja kuvaa nuoren suomalaispojan järkytystä. Samoin siinä näytetään autentista kuvaa hevosen perässä olevassa köyden varassa vedossa olevasta suomalaisten lumipukuisesta ryhmän kokoisesta taisteluun menevästä ryhmästä keskellä lumista metsämaastoa Maamme-laulun soidessa taustalla ja Kidmanin äänen kertoessa kirjeessään Hemingwaylle ihmettelevänsä sitä, kuinka 3 miljoonainen Suomen kansa pystyy laittamaan vastaan 180 miljoonaiselle Neuvostoliitolle ja pysäyttämään tämän hyökkäyksen. Aivan hurjan puhuttelevasti toteutettu pätkä todellista historiaa!


Elokuvan ennakkomarkkinoinnin yhteydessä mieleeni tuli tuo pieni yksityiskohta, että Hemingwayn rakastajatar/innostaja oli eräs niistä lukuisista sotakirjeenvaihtajista Talvisodan aikana. Se oli myös eräs kipinä, miksi halusin katsoa tämän loistavaksi osoittautuneen elokuvan. En vaan osannut arvata, että tuo osuus tulisi esille myös itse elokuvassa - ja millä tavalla... Ihan uskomattoman hieno elokuva! Suosittelen. Jos et arvannut katsoa sitä juuri tänään, on se nähtävissä YLE Areenassa vielä kuukauden ajan.

Googletin Gellhornista tietoja ja huomasin, että Suvituuli on vuosi sitten kirjoittanut hänestä erinomaisen bloggauksen ja laitan siitä vielä linkin tähän loppuun... tai enpä laita, kun ei suostu copypeistaus jostain syystä. Mutta googleta Gellhorn ja talvisota, niin sieltä löytyy ko. bloggaus!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Mielenkiintoista tietoa, kiitos! Jäi näkemättä, mutta kai se tulee uusintanakin.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ei kannata jäädä odottamaan uusintaa. Oheisesta Areenan linkistä pääset katsomaan saman tien elokuvaa. Jos jotain negatiivista pitää elokuvasta nyt löytää, niin ehkä seuraava seikka. Elokuvan leikkauksessa ja jälkikäsittelyssä leikkaaja Walter Murch kumppaneineen on innostunut ylenpalttisesti nähtävästi Adobe Premieren efektivalikoimasta ja sen myötä elokuvan aikana toistuu vähintään kymmenen kertaa peiliheijastus linssien pinnoilta, silmän verkkokalvoilta jne. Vähempikin olisi riittänyt. Yksittäisenä jippona olisi ollut tehokaskin yksityiskohta, nyt siitä tuli elokuvasta irrallaan olevaa teknistä kikkailua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Samoin siinä näytetään autentista kuvaa hevosen perässä olevassa köyden varassa vedossa olevasta suomalaisten lumipukuisesta ryhmän kokoisesta taisteluun menevästä ryhmästä keskellä lumista metsämaastoa Maamme-laulun soidessa taustalla ja Kidmanin äänen kertoessa kirjeessään Hemingwaylle ihmettelevänsä sitä, kuinka 3 miljoonainen Suomen kansa pystyy laittamaan vastaan 180 miljoonaiselle Neuvostoliitolle ja pysäyttämään tämän hyökkäyksen. Aivan hurjan puhuttelevasti toteutettu pätkä todellista historiaa!"

Eikö Kidman tiennyt että Neuvostoliitto oli tappanut kaikki ne jotka siellä sodankäynnistä jotain ymmärsivät, siis upseeriston, ja talvisotaa lähdettiin sieltä käymään hurmoshenkisten, mutta sodankäynistä mitään ymmärtämättömien ideologian kautta maailman näkevien kommunistikaaderien johtamien ukrainalaispoikien välityksellä. Suomen voitot talvisodassa olivat pikemminkin syyttömien, tai ainakin vähämielisten, teurastusta muistuttavaa toimintaa, toki se oli välttämätöntä silloin.

Kyllä Venäjälläkin oli sotilaallista voimaa ja taitoa aiemmin. Suomikin on vallattu moneen kertaan sieltä käsin. Ja kyllä sitä taitoa taas löytyi toisen maailmansodan lopulla, kun kokemusta sodasta taas oli kertynyt. Tälläkään hetkellä on turha Venäjän voimaa väheksyä, vaikka ovatkin teknisesti alakynnessä.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa